Piilosta-kirja julkistettu

26.02.2016

Eilen illalla sain käsiini yhden itseäni eniten liikuttaneista toimeksiannoistani, eli "Piilosta – Ihanaisten matka minuuteen" -kirjan.

Vuosi sitten minua lähestyi ruukkilainen valokuvaaja Sini Yrjänä ja pyysi tarjousta valokuvateoksen taittamisesta. Tapasimme, juttelimme ja yhteistyömme alkoi. Sini lähetti minulle valokuviaan, Arja Bymanin taulujen kuvia sekä omia ja Ihanaisten runoja. Näistä minun tuli taittaa voimauttavan valokuvan keinoilla toteutettava kirja.

Kirjan päähenkilöinä on kuusi traagisen menneisyyden omaavaa naista. Viittä heistä oli lapsena käytetty seksuaalisesti hyväksi ja yhtä vähän vanhempana, nuorena naisena. He olivat tavanneet vertaistukiryhmässä ja Sini sai ajatuksen työstää heidän terapiatarinansa kirjaksi, käyttäen hyväksi Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan menetelmää. Esikuvana Sinillä oli juurikin Savolaisen "Maailman ihanin tyttö" -kirja.

Työ eteni vaiheittain. Kirjassa on viisi valokuvallista osaa sekä paljon muita aiheeseen liittyviä osioita. Sini hahmotteli minulle ajatuksensa kirjan sisällöstä ja ulkoasusta, miten jokaisessa osiossa jokainen ihanainen saisi omat aukeamansa, joiden tuli olla ikään kuin valmiita taideteoksia, omia kokonaisuuksiaan. Aukeamien suunnitteluun ja sommitteluun sain vapaat kädet ja Sinin hyväksyttyä taitolliset ratkaisuni oli aika ryhtyä työhön. Osio kerrallaan kirja rakentui ja välillä Ihanaiset kommentoivat ja vaihtelivat kuvien paikkaa ja aukeamien järjestystä.

Tämä työ oli itselleni melko rankka kokemus. Näiden naisten tarinat alkoivat elää päässäni ja tulivat jopa uniin asti. Maailman pahuus näitä lapsia kohtaan ja hyväksikäyttö oli välillä liian vaikeaa ajateltavaksi. Itsekin tyttölasten äitinä jäivät ajatukseni välillä junnaamaan ja piti pakottaa itsensä ajattelemaan jotain ihan muuta.

Taiton edetessä valoisampiin vaiheisiin, naisten toipumisen ja voimautumisen kuvauksiin, helpotti omakin työni. Ja alun synkkien kuvien muuttuminen valoisimmiksi näkyi myös itsessäni.

Mainostoimistotyötä pidetään usein pinnallisena, ja itselläkin suurin osa työstämistäni materiaaleista tähtää tuotteiden ja palvelujen myymiseen, kuorruttamiseen ja brändäämiseen. Tämä työ ei ollut sitä. Tässä tunsin olevani mukana jossain itseäni suuremmassa, globaalissa tuskassa, mitä lapset, tytöt ja pojat, joutuvat kokemaan läheistensä sekä tuntemattomien taholta. Olin tuomassa näkyväksi asiaa, joka on tabu, mutta mikä pitää kertoa. Ja jos sen saa kerrottua tällä tavoin, että se auttaa ihmisiä toipumaan näistä traumaattisista kokemuksista, olen saanut tehdä työtä, jolla on merkitystä. Olen saanut olla mukana yhtenä rattaana tässä selviytymistarinassa.

Kiitos Sini, kiitos Ihanaiset, kiitos Arja. Teidän antamistanne aineksista syntyi tämä yhteinen projekti, joka ei jää koskaan unholaan. Ei minulla ainakaan.

15.01.2022Idea Illuusia lopettaa
25.03.2019Muutto kotitoimistoon
03.10.2017Minut ylennettiin!
19.09.2017Kesä meni, syksy tuli
27.04.2017Raahen seutukunnan toimintakertomus 2016
13.01.2017Repliikki, Raaseli ja Neonaatti
10.11.2016Huhuilua...
01.11.2016Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen toimintakertomus
23.05.2016Miiluxin videotraileri
26.02.2016Piilosta-kirja julkistettu

Siirry arkistoon »